tirsdag 29. mai 2012

En førskolelærer i streik – Hvorfor?

Av Elisabeth Naalsund Strømmen


Jeg husker en kveld jeg satt å så på tv, litt irritert over nok en reklamepause midt i filmen.
Da var det noe som fanget oppmerksomheten min – en håndfull personer som fortalte ulike historier: En hadde vært med på å reise et byggverk ingen hadde sett maken til, en hadde sett bitre fiender bli venner igjen, en hadde fått vite hva som egentlig skjer når vi dør og en hadde sett fremtiden.

Da reklamen sluttet med oppfordring fra Kunnskapsdepartementet om å bli førskolelærer, da kjente jeg en stolthet i meg – for jeg ER jo førskolelærer! Jeg er jo en av de som hver dag får ta del i denne magiske verdenen som ble beskrevet i reklamen. Hver dag er jeg med på et barns reise i denne forunderlige verden vi lever i og skal utvikle oss i. Hver dag møter jeg nysgjerrighet, undring, et par strålende øyne som forteller om evig glede eller et par øyne som trenger å bli beroliget når ikke alt oppleves like bra. Dette er jeg med på, hver dag, og jeg kjenner jeg er STOLT over å være førskolelærer!


Men – jeg har også en litt bitter smak i munnen av denne reklamen. For hvordan kan vi oppfordre ungdom til å ta en utdannelse vi vet gir den laveste livslønna av alle sammenlignbare yrker? Hvordan kan vi oppfordre ungdom til å gå tre år på høyskole når du må jobbe i 8 år for å tjene like mye som venner som begynner å jobbe etter videregående?
 Personer med en treårig førskolelærerutdanning vil tjene nesten to millioner mindre enn  personer som går rett ut i arbeidslivet etter å ha fullført videregående skole. Mens en som går rett ut i jobb etter grunnskolen vil tjene 9,4 millioner kroner i løpet av yrkeslivet, vil en som har førskolelærerutdanning bare tjene 8,5 millioner kroner.


I Norge mangler vi nesten 8000 førskolelærere, så ”verden fineste stilling” er definitivt ledig!
 For å få ungdom til å søke denne fine stillingen må lønna være konkurransedyktig på en helt annen måte enn i dag, ellers forsvinner kompetansen som vi så sårt trenger i våre barnehager. 
Av de som faktisk begynner på førskolelærerstudiet velger en tredjedel av studentene vekk barnehagesektoren etter endt utdanning. Ikke fordi det var mangel på jobber, men fordi andre karrieremuligheter var mer fristende. Rundt 10 000 førskolelærere jobber ikke i barnehagen, men i andre yrker ti år etter endt utdanning. Hvorfor er det slik ?


Det er på tide å sette fokus på at vi trenger noe mer enn bare de fantastiske magiske dagene og øyeblikkene i barnehagen: Vi trenger også en lønn som viser at kompetansen vår blir verdsatt i samfunnet! 
Jeg er ikke ”bare” en førskolelærer. Jeg er høyskoleutdannet med en kompetanse som er etterspurt og ”den viktigste faktoren for kvalitet i barnehagen”, som Tora Aasland, statsråd for høyere utdanning og forskning, sier det i pressemeldingen 22.02.2012 i forbindelse med KDs kampanje ”Verden fineste stilling ledig”.
 Kristin Halvorsen sier i samme pressemelding: ”Jeg er enig med folk flest – førskolelærerne fortjener høyere status. Som førskolelærer er du med på å forme framtida. Nå skal vi ta et krafttak for å øke statusen, og for å få flere dyktige førskolelærere i barnehagene.”


Så da venter jeg i spenning – og jeg er ikke sint, bare veldig, veldig skuffa – over å oppleve at jeg heller ikke denne gangen ser ut til å bli verdsatt for min kompetanse. For jeg ønsker virkelig å bli værende i dette yrket hvor jeg kan få drikke te med en keiser og få en flokk med tigre til å bli helt stille bare ved å si: "Hysj…"


Elisabeth Naalsund Strømmen er pedagogisk leder ved Midtbyen barnehage og hovedtillitsvalgt for seksjon barnehage i UDF Ålesund. Innlegget er publisert i Sunnmørsposten samme dag.

4 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig i at kompetanse og utdanning skal lønne seg, jeg tar selv høyere utdanning og vil selvsagt at de årene jeg ofrer lønn skal være verdt noe. Men selvom jeg er enig i dette så kan jeg ikke støtte denne streiken overhode. Her streikes det på grunnlag av en differanse mellom tilbud og krav på i snitt 3 kroner dagen! Mangedoblet av det dere krever med streiken her blir tapt av en uskyldig tredjepart. Og så har vi også det faktum at pengene til å øke lønningene til f. eks førskolelærere skal komme fra et sted. Det er ikke slik at staten bare kan pøse ut penger for å gjøre alle fornøyde, da ender vi opp som Hellas. Det offentlige har en veldig begrenset økonomi, som du kanskje har lagt merke til med skoler som forfaller osv, så hvor skal pengene komme fra? De offentlig ansatte sammenligner seg hele tiden med det private, men glemmer helt at den private næringen har mye større marginer og dermed og større rom for å gi gode lønninger når det går bra.

  Men la oss si at førskolelærere virkelig skal verdsettes og dere får 10 % økt lønning. Tror dere ikke alle andre også vil kreve dette? Er det ikke slik det alltid har vært? Alle sammenligner seg med andre og krever mer? Hva skjer da? Jo da øker alle sine lønninger med 10 % og tilsvarende øker også dermed kostnadsnivået i Norge. Vi får inflasjon? Hva har da blitt oppnådd? Ingenting! Reallønnsveksten blir null og konkurranseevnene til norge blir betydelig svekket slik den også allerede er på vei til å bli med den enorme lønnsveksten ssom vi har hatt i Norge.

  Igjen, jeg er altså helt enig i at nødvendig kompetanse og utdanning bør lønne seg, men å holde samfunnet som gissel for å tvinge frem 3 kroner ekstra dagen, det kan jeg overhode ikke støtte på noen som helst måte.

  SvarSlett
 2. Her er grunnen til at denne streiken er helt hinsides all fornuft og grunnen til at folk virkelig blir forbanna på denne streiken: http://www.bt.no/nyheter/okonomi/Krangler-om-totre-kroner-dagen-2713482.html#.T8cJ908bq2w

  Mister all respekt for noen som er villige til ødelegge for alle andre for så lite. Som er så egoistiske at de driter i hvordan de rammer alle andre så lenge de får sine ekstra 2-3 kroner dagen. Dette er et symptom på et sykt samfunn. I verdens beste land å bo i så lammes hele landet for å true til seg 2-3 kroner ekstra dagen?! Det er direkte flaut!

  SvarSlett
 3. ja for prinsippet i dette har jo ingenting aa si. det faktum at streik paa streik og varsel paa varsel blir ignorert og sett ned paa gjoer det jo litt kjipt aa jobbe i denne bransjen. du er saa saart trengt, men gis saa veldig lite. hvis det at det odelegges for andre er grunn til aa ikke streike, da faar dere bare holde kjeft og ta til takke med det utenforstaaende bestemmer at dere skal faa. sitt ned, hold kjeft og la de med hoeyere loenn fortelle dere at det dere gjoer er egoistisk og slemt.

  skal faenmeg aldri bli foerskolelaerer.

  SvarSlett
 4. Her streikes det på grunnlag av en differanse mellom tilbud og krav på i snitt 3 kroner dagen!

  -Du kan ikkje være gamle guten/jenta. Alt som kommer fram i media er ikkje riktig.

  SvarSlett