torsdag 24. oktober 2013

Barn til lading

Av Morten Solheim 

«Hvor mange ganger har jeg sagt at Dorothea bare skal sove i tre kvarter?» ropte han til den eldre barnehageassistenten. «Men hun var trøtt, og umulig å vekke», svarte hun rolig. Han fortsatte, nærmest i fistel, og man kunne formelig se vreden komme ut av det store gapet hans; «Du forstår ikke hvilke konsekvenser dette får for oss. Nå kommer hun ikke til å sovne på kvelden!» Så forlot han garderoben i sinne, med Dorothea slengende som en middels stor potetsekk under armen. Selv var jeg helt fersk i barnehagen, og var lettere sjokkert over episoden. Da det smalt i døra etter tornadoen spurte jeg den garva assistenten; «Var det virkelig nødvendig av han å være så sinna? Dorothea hadde jo behov for søvn.» Assistenten så på meg, smilte, og med fortsatt oppsiktsvekkende rolig stemme svarte hun meg; «Ja, det der var voldsomt. Men jeg forstår frustrasjonen. Det er forferdelig slitsomt å ha barn som ikke sover om natten.»

Dagen etter kom pappaen til Dorothea og ba assistenten om unnskyldning. 

Barn trenger hvile, akkurat som voksne. På samme måte som jeg har sett barn sovne i havregrøten tidlige morgener i barnehagen, ser jeg i dag studenter som mister hodet i pulten når jeg foreleser. Det er enkelt. Om du ikke legger kroppen til lading i ny og ne, så tar den kontrollen selv. Dorothea var umulig å vekke, og assistenten visste at det ville få konsekvenser om hun fortalte det til pappaen når han skulle hente. Likevel sto hun i det. Helt ærlig fortalte hun til ham at ungen hadde sovet en halvtime for lenge. Hun tok Dorotheas parti. 

Historien om Dorothea og den tålmodige assistenten har kommet tilbake til meg med ujevne mellomrom de siste årene. Omtrent med like ujevne mellomrom som oppslagene i media om at barn blir slitne av å ha lange dager i barnehagen. Altså ganske hyppig. Vanlige uttalelser er at barnehagehverdagen er for stressende for barn og at de er alt for lenge i barnehagen. Løsningen er som regel at foreldrene må hente tidligere. «Barn har lengre arbeidsdag enn voksne», finnes det sågar både forskere, foreldre og barnehagelærere som uttrykker. Men barnehagen er ikke barnas arbeid. Barnehagen skal være et sted hvor barn kan leke og lære. Det skal være et pedagogisk tilbud. Likevel, med fare for å banne i kirka: Kanskje kan aktivitetsnivået i barnehagen være en av grunnene til at barna er helt pudding når de hentes på ettermiddagen. Kan det helt enkelt være at vi som jobber i barnehage noen ganger glemmer at barn har rett til hvile? 

Det er et uomtvistelig faktum at det for svært mange foreldre er helt nødvendig å ha ettåringen i barnehage i ni timer eller mer hver dag. Da må de kunne være trygge på at barna også får tilstrekkelig hvile. Ansvaret bør altså ikke rettes som en moralsk pekefinger mot foreldrene, men som en vekker til oss selv. Dersom barna blir slitne av å gå i barnehagen, kan det hende det har noe med tilbudet vi gir dem å gjøre. 

Assistenten i historien tok ansvaret for Dorotheas rett til hvile. Årsaken til at jenta var trøtt i utgangspunktet, ble imidlertid ikke en diskusjon i barnehagen. Hvile er mer en søvn. Hvile for et lite barn handler om muligheten for å være del av en liten gruppe i løpet av dagen, og å ha omsorgspersoner rundt seg som er tilgjengelige. Det kan altså bety mye at de ansatte tar seg tid til å lese en bok og tilby et fang for barna når de våkner, før de vippes over fra pysjen til bobledressen. Andre ganger trenger barna en ansatt som prioriterer å ta i mot en overhøvling fra en frustrert pappa, i stedet for å riste liv i en altfor sliten kropp. 

9 kommentarer:

 1. Nei for fy tenk om foreldre får dårlig samvittighet...Det er i hvert fall noe vi i barnehagene er livredde for å skape...Skal man ha barn får man også ta seg tid til dem er min mening!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg er Theresa Williams Etter å ha vært i forhold med Anderson i år, brøt han opp med meg, jeg gjorde alt for å få ham tilbake, men alt var forgjeves, jeg ville ha ham tilbake så mye på grunn av den kjærligheten jeg har for ham, jeg ba ham med alt, gjorde jeg løfter, men han nektet. Jeg forklarte problemet mitt til min venn, og hun foreslo at jeg burde heller kontakte en spell caster som kan hjelpe meg kaste en spell å bringe ham tilbake, men jeg er den typen som aldri trodd på spell, jeg hadde ikke noe valg enn å prøve det, jeg post spell caster, og han fortalte meg at det var ikke noe problem at alt vil være i orden før tre dager, at min ex vil komme tilbake til meg før tre dager, kastet han den spell og overraskende på den andre dagen, var det rundt 16:00. Min ex ringte meg, jeg ble så overrasket, jeg besvarte anropet og alt han sa var at han var så lei meg for alt som har skjedd at han ville ha meg til å gå tilbake til ham, at han elsker meg så mye. Jeg var så glad og gikk til ham som var hvordan vi begynte å leve sammen lykkelig igjen. Siden da har jeg gjort løfte om at noen jeg kjenner som har et forhold problem, ville jeg være til hjelp for en slik person ved å henvise ham eller henne til den eneste virkelige og kraftig spell caster som hjalp meg med min egen problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan sende ham hvis du trenger hans hjelp i ditt forhold eller noen annen sak.

   1) Kjærlighet Spells
   2) tapt kjærlighet Spells
   3) Skilsmisse Spells
   4) Ekteskap Spells
   5) Binding Stave.
   6) Breakup Spells
   7) forvise en fortid Lover
   8.) Du ønsker å bli forfremmet på kontoret / Lottery spell
   9) ønsker å tilfredsstille din elsker
   Kontakt denne store mannen hvis du har noen problem for en varig løsning
   gjennom drogunduspellcaster@gmail.com

   Slett
 2. Hvor mye skal vi i barnehagen egentlig få til? Er alt ansvaret i våre hender? Hva med de som har skapt disse barna? Hvorfor får man barn hvis man absolutt ikke har noen annen mulighet enn å sende de i barnehagen 9-10 timer hver dag? Det er faktisk ikke obligatorisk å få barn, det er noe man får hvis man har tid, mulighet og økonomi til det.
  Er så lei av alle kravene som stilles til oss som jobber i barnehage, hva med å stille krav til foreldrene??

  SvarSlett
 3. Jeg liker ikke et kortspill, jeg vil gjerne spille på http://casinonsvenska.eu/unibet/.Det er en stor mangfoldighet her. Hver dag er noe nytt. Ikke engang jeg når å bli vant til dette.

  SvarSlett
 4. Hei, jeg er Theresa Williams Etter å ha vært i forhold med Anderson i år, brøt han opp med meg, jeg gjorde alt for å få ham tilbake, men alt var forgjeves, jeg ville ha ham tilbake så mye på grunn av den kjærligheten jeg har for ham, jeg ba ham med alt, gjorde jeg løfter, men han nektet. Jeg forklarte problemet mitt til min venn, og hun foreslo at jeg burde heller kontakte en spell caster som kan hjelpe meg kaste en spell å bringe ham tilbake, men jeg er den typen som aldri trodd på spell, jeg hadde ikke noe valg enn å prøve det, jeg post spell caster, og han fortalte meg at det var ikke noe problem at alt vil være i orden før tre dager, at min ex vil komme tilbake til meg før tre dager, kastet han den spell og overraskende på den andre dagen, var det rundt 16:00. Min ex ringte meg, jeg ble så overrasket, jeg besvarte anropet og alt han sa var at han var så lei meg for alt som har skjedd at han ville ha meg til å gå tilbake til ham, at han elsker meg så mye. Jeg var så glad og gikk til ham som var hvordan vi begynte å leve sammen lykkelig igjen. Siden da har jeg gjort løfte om at noen jeg kjenner som har et forhold problem, ville jeg være til hjelp for en slik person ved å henvise ham eller henne til den eneste virkelige og kraftig spell caster som hjalp meg med min egen problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan sende ham hvis du trenger hans hjelp i ditt forhold eller noen annen sak.

  1) Kjærlighet Spells
  2) tapt kjærlighet Spells
  3) Skilsmisse Spells
  4) Ekteskap Spells
  5) Binding Stave.
  6) Breakup Spells
  7) forvise en fortid Lover
  8.) Du ønsker å bli forfremmet på kontoret / Lottery spell
  9) ønsker å tilfredsstille din elsker
  Kontakt denne store mannen hvis du har noen problem for en varig løsning
  gjennom drogunduspellcaster@gmail.com

  SvarSlett
 5. Jeg elsker mannen min så mye vi var fornøyd med to barn, en gutt og en jente. 3 måneder siden begynte jeg å legge merke til noen underlige forandringer fra ham. noen uker senere fant jeg ut at mannen min ser noen andre. Han begynte å komme hjem sent fra jobb, han bryr seg knapt om meg eller barna lenger, noen ganger går mannen min ut og kommer ikke engang hjem i noen dager. Jeg gjorde alt jeg kunne for å fikse dette problemet, men ingenting fungerte. Jeg ble veldig bekymret og trengte hjelp. Jeg leser om Dr Goko-historier på et nettsted som foreslo at Dr Goko kan bidra til å løse ekteskapelige problemer, gjenopprette ødelagte relasjoner og så videre. Så jeg kontaktet ham og jeg fortalte ham mine problemer. Han løst mitt ekteskap og han gir en løsning på mitt problem, nå er mannen min og jeg igjen sammen igjen. alt fungerer bra i mitt ekteskap, og jeg er så glad at Dr Goko bringer mannen min tilbake til meg. hvis det er noe problem i ditt hjem, helse, ekteskap / forhold og mer, send epost til Dr.gokosspiritualcaster@gmail.com du kan gi ham en whatsapp chat på +2348056398964

  SvarSlett