onsdag 12. februar 2014

Tøffelheltene

Av Guri Waalen Borch
Når jeg henter minstejenta mi i barnehagen, vil hun at den ansatte som er der skal hjelpe henne med å sette tøflene opp på hylla før vi går hjem. En dag skjønte jeg ikke hvor viktig denne rutinen var, og hun begynte å gråte. Selvsagt var det Greta som skulle sette tøflene opp på hylla, ikke mamma.

Ikke så rart, kanskje. Når jeg skal levere henne om morgenen, blir hun hilst like begeistret velkommen hver dag. Greta, Tove og Margaret utstråler tid, glede og trygghet. De rommer følelsene hennes når hun er stille og sjenert, som da hun var ny på avdelingen. De rommer følelsene hennes når hun blir sint fordi jeg sier at hun har tatt på tøflene feil vei. De tenker det er helt greit at hun får gå litt sånn, med tøflene feil vei, i stedet for å påpeke det enda en gang.

Når barna er ute på tur, gir de ansatte dem tid til å stoppe opp og utforske. De lar utforsking og lek skje etter barnas initiativ. I tillegg har de også faste sangstunder som barna elsker – som når Aysha kommer for å vaske. Da samler de seg i garderoben, Greta spiller gitar, og både voksne og barn synger. Det fellesskapet disse tre skaper, setter jeg som mamma enormt stor pris på. Min datter også.

Margaret, den pedagogiske lederen på min datters avdeling, har jobbet i Oslo kommune i 40 år. Det hun får som takk og hedersmedalje fra kommunen, er et brev den 12. desember som forteller henne at barnehagen skal konkurranseutsettes, og at rettigheter opptjent i Oslo kommunes ordning for Avtalefestet Tjenestepensjon (AFP) ikke kan overføres ved overgang til en privat virksomhet.

En og en halv måned senere snakker kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på nasjonal barnehagekonferanse. Han forteller om Wenche, en ansatt som har jobbet i en barnehage i 20 år. Hun har blitt hedret med minner fra (de etter hvert litt eldre) barna for hvert år hun har jobbet der. "Enda bedre barnehager vil fjerne noe av uroen foreldre føler når de leverer barna i barnehagen" sier ministeren, og fortsetter konstaterende: "Gode barnehager setter spor""

Siden 12. desember har foreldrene i de syv konkurranseutsatte barnehagene følt uro. Denne uroen har ingenting med barnehagen å gjøre. Uroen har med politikere som Røe Isaksen å gjøre. Politikere som svarer at det ikke er noe grunnlag for å si at konkurranseutsetting er negativt for kvaliteten i barnehagene, og som ikke svarer på spørsmål som reflekterer vår virkelighet. Helga Pedersens ba i spørretimen på Stortinget den 5. februar om statsrådens syn på de åpenbare negative konsekvensene for kvaliteten i barnehager med høy minoritetsandel når disse konkurranseutsettes. Hun hadde da ramset opp at bemanningsnormen fjernes, de ansattes pensjonsvilkår svekkes, og at erfarne ansatte trolig vil forsvinne. Røe Isaksen kommenterte ikke konsekvensene.

Våre barn må imidlertid leve med disse konsekvensene, og nettopp derfor blir det absurd å høre statsrådens idylliske fortelling om Wenche. Det er absurd å høre ham formulere så mange flotte ord på en konferanse, og samtidig vise så lite forståelse for at ord faktisk har innhold, at ord som oftest refererer til en virkelighet.

Så hvorfor kan ikke kunnskapsministeren snakke høyt for slike Wenche og Margaret, også når konferansen er over?
 

Fordi det er velgerne som har ansvaret, svarer han. Og i den partipolitikken som velgerne har stemt frem skal lokaldemokratiet ha forrang. Dette argumentet harmonerer imidlertid dårlig med den virkeligheten vi kjenner. I tre bydeler (Alna og Søndre Nordstrand, og Vestre Aker) har vi foreldre snakket høyt og tydelig, og ønsket konkurranseutsettinga dit pepper´n gror. I disse bydelene er det politiske styret et annet enn i rådhuset. Lokaldemokratiet er med andre ord ikke så veldig lokalt likevel. På lik linje med de ansatte og bydelspolitikerne, har vi foreldre verken blitt spurt eller hørt. Vi må visst samkjøre oss med velgerne i 13 andre bydeler, heller enn å påpeke en politikk som ikke behandler barnet som noe annet enn en brikke i et politisk vedtak.
 
De barnehagene som nå konkurranseutsettes i Oslo er de med høye driftsutgifter. Lave kostnader i en barnehage betyr lite penger til bemanning. Inntil i dag var det håp om at en ideell barnehageaktør ville ta over en eller flere av barnehagene. Stiftelsen Kanvas har imidlertid trukket seg fordi kommunen ikke har vedlikeholdt byggene godt nok. De vil ikke ha disse byggene i porteføljen sin. Jeg, på min side, har aldri brydd meg så lite om hvorvidt veggene er av furu eller er hvitmalte og freshe. Jeg vil bare ha nok ansatte til barna mine. Jeg vil beholde stabiliteten, det lave sykefraværet, de trygge ansatte.

Det får jeg imidlertid ikke. Barnets beste er ikke vurdert inn i saksfremstillingen. Pristaket i konkurransen er nemlig satt lavere enn til andre private barnehager.

Jeg vet at mange av de ansatte må velge mellom pest eller kolera, disse som etter 20-30 år hadde fortjent hedersmedaljer. Skal de slutte for å beholde sin AFP, når de egentlig elsker jobben sin, eller miste AFP og mest sannsynlig få dårligere lønn på sikt? De blir straffet for sin høye ansiennitet – de har blitt for dyre. Dette er prisen som settes på barna våre.

Dårlige barnehager setter også spor, for å følge kunnskapsministerens resonnement. Dette vil imidlertid verken skolebyråd i Oslo, Anniken Hauglie, eller Torbjørn Røe Isaksen, innse. De snakker ordet kvalitet tomt, samtidig som PBLs direktør uttaler at vi foreldre skyver barna foran oss i en kamp om å beholde barnehagen på kommunale hender.
 

Det er enda godt at barna slipper å skyve oss. Som foreldre kan vi, etter at dette er over, i alle fall si at vi ikke ga oss uten kamp. Vi hevet stemmen for å si at barna våre er mye viktigere enn alle vakre ord i hele verden. Vi kjempet for at barna skulle få beholde de menneskene som var så viktige i deres liv. De menneskene som var gitt den tilliten det faktisk er, å få hjelpe til med å sette tøflene på hylla.  
 
 

27 kommentarer:

 1. Det er ganske triste saker. Spesielt siden dyre barnehager faktisk også kan være dyre også fordi de trenger ekstra personalressurser (les: barn med spesielle behov), dvs. at behovet for god kompetanse og stabilitet er spesielt markert... Men RI har rett på et vis; hvis vi ikke melder oss inn i de rette partiene og står litt mer på barrikadene så får vi jo det landet vi fortjener... Bare synd det virker så lite attraktivt å kombinere småbarnsforeldrelivet med å være lokalpolitiker!

  SvarSlett
 2. Dette er absolutt noe som trenger mer fokus. Viktig at vi skaper et godt fundament for barna våres. Bra skrevet!

  SvarSlett
 3. Heya i am for the first time here. I found this board and I in finding It truly useful & it helped me out a lot.
  I am hoping to offer one thing again and aid others like you helped me.


  Here is my homepage: candy crush saga hacks - ,

  SvarSlett
 4. What's up Dear, are you really visiting this web site on a regular basis,
  if so afterward you will absolutely take pleasant know-how.


  my blog post - UK online doctor

  SvarSlett
 5. Hey there would you mind letting me know which hosting company you're using?
  I've loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.

  Can you recommend a good internet hosting provider at a fair price?
  Cheers, I appreciate it!

  Feel free to visit my homepage :: www

  SvarSlett
 6. In most cases, the symptoms occur when the tumor has grown significantly big and is pushing
  the urethra considerably.

  my blog :: stage 4 prostate cancer

  SvarSlett
 7. On review that will help diabetics better realize their nutrition diet is from Greenland.

  Most of our day to day carbohydrate requirements should result
  from "good carbs". A wholesome diet can be ideal for diabetics.  Feel free to visit my site; diabetic recipes ()

  SvarSlett
 8. If you believe that you have been injured in an accident, and others were injured concurrently,
  then you need to get in contact with your local accident
  claim lawyer as soon as you possibly can so that they will be able to take down all of the
  information you can provide them with. It needs to be made
  clear that the sooner you decide to hire the services of a Mc - Allen Personal Injury lawyer, greater the amount of financial compensation you can enjoy.
  Your injury lawyer can help you recover compensation not
  just for the injuries and discomfort, but in addition for all of the financial deficits that
  incurred as a result of your injury.

  Feel free to visit my blog post darryl isaacs

  SvarSlett
 9. Quality articles or reviews is the important to be a focus
  for the users to visit the web site, that's what this website is providing.  Check out my web blog; http://juegosdebala.org (http://juegosdebala.org)

  SvarSlett
 10. The hobby is endless, and limited only by ones imagination. Elyse Grau is an herbalist and
  a long-time pet owner, well-versed in pet nutrition and feeding.

  If you are feeling a little bit down in the
  dump's check your local paper or online there will be someone having a karaoke somewhere nearby, then go along
  with a few friends and you will see what a good pick me up a karaoke is.
  Some can even be violent and harmful to children, teaching them wrong and misguided
  messages. If you see that many providers are affected by an issue,
  you will realize it is not just your host.

  My homepage fun apps for ipad

  SvarSlett
 11. for beginners like me need a lot of reading and searching for information on various blogs. and articles that you share a very nice and inspires me .
  cara menggugurkan kandungan
  obat aborsi
  kalkulator kehamilan

  SvarSlett
 12. By reading this article many benefits that we can learn. thank you for sharing your insights to us all .

  SvarSlett
 13. This is a very good article material and it is very useful for us all. thank you . cara menggugurkan kandungan

  SvarSlett
 14. Hei, jeg er her ute for å spre denne gode nyheten til hele verden på hvordan jeg fikk mannen min tilbake. Jeg ble gal da mannen min forlot meg for en annen kvinne i forrige måned. Men når jeg møter en venn som introduserer meg til profeten Okona, stor budbringer til oraklet som han tjener, fortalt jeg mitt problem til profeten Okona om hvordan mannen min forlot meg. Han sa bare til meg at jeg er kommet til rett sted, da jeg vil få mitt hjerte ønske uten noen bivirkning. Han fortalte meg hva jeg trenger å gjøre, Etter at det var gjort, I de neste 2 dagene ringte min mann Jeg på telefonen og sa unnskyld for å leve meg før. Jeg er så glad og overveldet at jeg må fortelle dette til hele verden hvordan profeten Okona hjelper meg med å gi mitt hjerte ønske. Hvis du trenger noen form for hjelp, kontakt profeten Okona på følgende e-postadresse: prophetokona@gmail.com eller WhatsApp på +2348069032895 Han kastet også så mange stave som,
  (1) Hvis du vil ha din ex tilbake.
  (2) Du trenger ikke en skilsmisse i ekteskapet ditt.
  (3) Du vil bli markedsført på kontoret din.
  (4) Du vil kurere for dødelige sykdommer
  (5) Hvis du vil ha et barn.
  (6) Du vil være rik.
  (7) Du vil knytte din mann og kone til å være din for alltid.
  (8) Hvis du trenger økonomisk hjelp.
  (9) du vil ha en kone / ektemann

  SvarSlett