fredag 4. april 2014

Språk, makt og barnehagepolitikk: Liten fordypningslinje med stor kraft!

Av Svein-Erling Greiner og Beate Leirpoll



"Språk, makt og barnehagepolitikk" (heretter SMB) er et fordypningsemne ved barnehagelærerutdanningen på Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA). I skrivende stund har det blitt klart at fordypninga SMB er en av flere fordypninger som legges ned ved HiOA fra høsten av. Dette er et studietilbud som retter seg mot studenter som ønsker å kritisk granske politikk og pedagogikk i barnehagefeltet. Et mål for fordypningen er at studentene skal "ha utviklet forståelser som dyktiggjør de, som aktive deltagere i aktuelle barnehagedebatter på alle nivå" (fra SMB fagplan).

Profesjonsutøveren, altså barnehagelæreren, blir oppfordra til å være med på å påvirke utviklingen av barnehagesektoren gjennom å delta i aktuelle barnehagedebatter knytta til profesjonsutøvelsen. Man tar med seg ei faglig/teoretisk verktøykasse som setter tanker og tekster i bevegelse. Slik bidrar studiet til å gi en faglig begrunna tyngde i diskursene som barnehagene er den del av.

Studiet presenterer ulike vitenskapsteoretiske og filosofiske perspektiver som gjør studentene i stand til å stille spørsmål ved noen av premissene og argumentasjonsmønstrene som benyttes i tekst og tale. Kritiske lesninger av tekster og offentlige dokumenterer bidrar til å synliggjøre hvordan disse bygger på uproblematiserte premisser som tjener noen fremfor andre. Ikke minst gjennom de mange forelesernes engasjement for sine studenter, faget og feltet for øvrig, gis det en bedre oversikt og dypere forståelse for feltet.

Hvorfor legges fordypningen ned?

SMB legges ned på grunn av for få søkere. Dette året er det kun seks studenter som har dette som sitt førstevalg. Hvorfor er det slik? Det var ikke mye rekruttering eller informasjon knyttet til linja da vi skulle velge fordypning. Det var ikke spesifikt nevnt i forelesninger som et alternativ. Vi ble kjent med fordypningen gjennom å aktivt søke denne informasjonen selv og gjennom å lese fagplanene til de ulike fordypningene. Vår opplevelse var at andre fordypninger ble markedsført med langt større tyngde, som "organisasjon og ledelse", "utefag" og"barn med særlige behov". Når standardresponsen fra forelesere på hva fordypningsvalget smb innebar kunne svaret være: "SMB hva er det?" Dette er et mulig svar på hvorfor det er så lave søkertall. Men er fordypningen av den grunn mindre viktig?

Hvorfor bør den ikke legges ned?

Så er kanskje SMB en fordypning man virkelig velger når man velger. Kanskje den er litt motstrøms. Det som gjør at vi reagerer så sterkt når vi hører at dette valget elimineres er jo nettopp på grunn av hvordan den engasjerte, og hvilke dører den åpnet for faglig engasjement videre.

SMB var/er for oss en fordypning som virkelig sparka i gang en dypere forståelse av hva det kan si å være en barnehagelærer. Vi får håpe på at innholdet i fordypninga kan få innpass andre steder i studieløpet, og vi ønsker at studieadministrasjonen ved HiOA hadde hørt alle de gangene vi som SMB-studenter har sagt: "Tenk om dette var det første faget vi hadde på skolen…"

SMB gir faglig appetitt og flere av dens tidligere studenter ønsker mer, og tar mer, videreutdanning og engasjerer seg politisk og offentlig. Er ikke faglig sultne, kreative, engasjerte og dyktige barnehagelærere noe man ønsker seg til "verdens fineste stilling"?

 

Nødvendigheten av kritisk tenkning – den politiserte barnehagelærer?

Siden SMB blir lagt ned nå, hvordan kan det viktige bidraget den har for kritisk tenkning og deltagelse gis rom for i grunnutdanningen ellers? Innholdet, perspektivene ogviljen fra SMB bør få være en del av tankegodset til alle barnehagelærere som skal ut i barnehagen, slik at de som står på gulvet har et språk til å argumentere med, i møte med pålegg utenfra.

Barnehagefeltet er under press fra blant annet samfunnsøkonomiske og kommersielle krefter. Det er mange som mener mye om barnehagene. Vi ønsker at det er vi som faktisk er i den daglige praksisen på gulvet med barna, som sterkere skal være med på å legge premisser for hva som er "kvalitet" og "hensiktsmessig". Det fremstår for oss som et paradoks at de som er de tyngste premissleverandørene, ofte sitter på et kontor og arbeider frem nye skjemaer og papirer som skal gjøre det "lettere" for oss i vår profesjonsutøvelse. Kritisk tenkning gir oss perspektiver og analytiske inn-/irrganger til å gi oss en oversikt over sammenhenger og flere av kontekstene vi beveger oss i. SMB har bidratt til å gi oss en selvtillit til å både, tenke, tolke, analysere på egenhånd, og ikke blindt følge trender, autoritet og konvensjoner.

Det er det paradoks at fordypninga nå legges ned fordi den ikke er lønnsom med liten søkermasse, og at utdanninga som sådan har et økonomisk underskudd, samtidig med Høgskolen som helhet har flerfoldige millioner de sliter med å plassere.

Vi som skriver denne teksten er tidligere studenter ved SMB, og vi føler oss privilegerte for å ha hatt muligheten til å ta nettopp denne fordypninga. Vi føler også et ansvar for å si i fra, slik at andre også skal kunne ha denne muligheten.


 

24 kommentarer:

  1. Kan ikke si meg noe annet en dypt enig i det artikkelforfatterne skriver. Gikk selv på Språk & makt, og denne fordypningen har definitivt vært utslagsgivende i danning av meg som barnehagelærer, og som person. At barnehage er politikk og økonomi er underkommunisert gjennom utdanningen. At man som barnehagelærer har makt og påvirkningskraft til å gjøre en forskjell for sektoren ligeså. En forutsetning er selvsagt at man har kunnskap om hvilke strømninger som er med på å legge føringer for barnehagene. Denne kunnskapen får man gjennom Språk & makt. I disse markedsliberalistiske tider er det ikke tvil om at den kritisk-reflekterte, kunnskapsrike, akive, frittalende barnehagelæreren trengs. Språk & makt er en fordypning som gir verktøy og kunnskap til å være en profesjonsutøver med alt det innebærer. Jeg ser på det som en skandale for hele barnehagefeltet at den kuttes.

    SvarSlett
  2. Nå fikk jeg veldig lyst å ta dette faget! Er førskolelærerstudent ved høgskulen i Sogndal, og vi får ikke tilbud om noe sånt. Finnes den som videreutdanning noe sted?

    SvarSlett
  3. pada sebuah kehidupan berumah tangga pasangan selalu membutuhkan alat bantu sex
    untuk wanita yang maniak berhubngan intim tapi di tinggal pasangannya pakai aja alat bantu sex wanita minimal alat bantu sex pria
    untuk menghindari seorang suami berselingkuh dalam perjalanan luar kota alangkah baiknya bawa bekal boneka sex | boneka full body atau alat bantu sex
    dan alat bantu seks
    dan bagi pria atau suami yang penisnya sudah loyo pakai aja penis ikat pinggang penyangga jual alat bantu sex
    dan bagi wanita yang ingin berfantasi sex engan pasangannya alat bantu sexualitas wanita
    jika anda mencari alat bantu wanita jangan ragu klik aja link ini alat bantu seks
    kebanyakan orang dalam berhubungan intim mengunakan alat bantu seksual wanita atau alat seksual wanita
    dan rata rata wanita yang doyan ngesex biasanya menggunakan alat sex wanita atau menggelitik anunya dengan sex toys
    untuk pria yang ingin mememuas kan pasangannya tapi malu karena penisnya kecil alat pembesar penis

    SvarSlett
  4. bagi pria yang males pakai alat oalah raga penis bisa menggunakan obat pembesar penis atau pembesar penis
    yang bermerk neo size xl | vimax
    dan kalau pria itu alat vitalnya sudah gede tapi spermanya kuran dan tidak subur bisa menggunakan obat penyubur sperma
    jangan lupa saat berhubungan intim menggunakan kondom silikon polos | kondom bergerigi untuk menghindari penyakit gunakan juga kondom sambung silikon
    bagi pria yang ingin memuaskan pasangannya gunakan obat tahan lama dan obat perkasa cocok di gunakan bagi pria yang ingin berhubungan intim
    untuk pria yang sudah loyo disarankan menggunakan obat kuat atau obat sex biar stamina badan selau terjaga obat vitalitas pria
    seorang wanita yang dilihat pertama dari pemutih wajah dan body badan obat pelangsing dibagian penumbuh rambut itu juga mendukung pemutih gigi apa lagi tinggi semapai obat peninggi badan
    bagi seorang wanita yang ingin memaksimalkan penampilan pemerah bibir atau ingin menghilangkan penghilang bekas luka atau perontok bulu
    penting juga untuk pria maupun wanita yang ingin obat penggemuk dan membersihkan pemutih selangkangan atau menghilangkan pengghilang selulit

    SvarSlett
  5. obat perangsang wanita alami, aman, manjur dan berkhasiat, biasanya obat perangsang wanita alami yang manjur dan berkhasiat cara penggunaannya cukup mudah dan aman. Obat perangsang buat cewek super strong..! Wow. Bukan cuma pria aja yang bisa "strong", tapi cewek ternyata juga bisa ya.

    Selain penggunaannya cukup mudah, obat perangsang wanita untuk cewek juga murah, harganya terjangkau. Biar ga ketipu pas beli, tengok dulu yuk ciri-ciri obat perangsang wanita yang aman, manjur dan berkhasiat, kayak gimana sih.
    Biasanya obat perangsang untuk cewek bentuknya serbuk, pil, cairan, dll.

    Untuk menggunakannya cukup mudah. Tinggal dicampur aja ke minuman, lalu minumannya sodorin deh ke si cewek. Tapi kalo mau beli, harus tahu bener mana penjual obat perangsang wanita yang kredibel dan dapat dipercaya.
    Penggunaan obat kuat procomil spray
    oleh para pria yang merasa kurang jantan memang menjadi cerita tersendiri. Namun, tidak kalah dengan obat kuat buatan pabrik, jamu kuat procomil spray pun masih joss!
    Ada jg ramuan untuk menambah berat badan yg sangat cocok untuk digunakan dg munggunakan..
    kianpi pil adalah kuat obat gemuk alami dari china yang di proses secara moderen, obat gemuk ini di percaya mampu menambah berat badan secara alami tanpa menyebabkan efek samping ( sangat aman untuk di konsumsi ) . Dapat meningkatkan nafsu makan, Stamina dan daya tahan tubuh.
    Banyak orang tidak percaya diri mempunyai tubuh kurus, Dan melakukan berbagai cara untuk mendapatkan postur tubuh yang ideal. Menunggu berat badan naik secara alami akan membutuhkan waktu yang cukup lama, Itulah mengapa perlu di bantu denganobat gemuk agar memperoleh tubuh proporsional secara cepat. Tanpa menyebabkan dampak negatif terhadap kesehatan.
    Cukup sekian,,,
    Artikel ini Semoga bermanfaat terimakasih ...

    SvarSlett
  6. Bila anda memiliki masalah kewanitaan seperti nyeri haid, keputihan, kurang subur kandungannya, anda bisa menggunakan produk kesehatan wanita. herbal kesehatan wanita. Penawaran khusus untuk wanita kurang subur dan menginginkan hamil cepat dengan mengkonsumsi madu herbal almabruroh. madu herbal untuk kesuburan wanita. Dengan mengkonsumsi madu almabruroh, diharapkan sebagai cara cepat hamil anda. Memiliki kesehatan pada diri wanita, maka akan mendambah kecantikan anda.

    Anda mau dibuatkan backlink blog dummy dan backlink lainnya untuk memenangkan persaingan di google atau sekedar menambah trafik dengan teknik popular link? segera dapatkan pelayanan jasa backlink murah untuk kesuksesan situs anda, baik toko online atau blog. Artikel lain bisa lihat di memulaibisnis

    Membangun sebuah usaha memang layak untuk menjadi dafar penghasilan anda. karena sekarang sudah mudah untuk membuka usaha. banyak sekali peluang usaha yang mudah dan bermodal kecil untuk bisa anda ambil untuk usaha anda. lihat selengkapnya: peluang usaha dengan modal kecil. anda mau membuka usaha dengan memanfaatkan peluang yang ada? baca artikel: Peluang Memulai Usaha MLM

    Female beauty is a gift from god . women and men would be interested in seeing a beautiful woman whose natural . like beauty rosy apple without dye mixture . Beauty can also be achieved with diet , exercise , activity positive feelings , and so on . read about diet plans and beauty tips.Anda want to appear in her natural beauty such as a slim body , big breasts are ideal and toned , the skin smooth and clean , and others ? Read articles about breast augmentation women more: Big Breasts Massage and Surgery

    SvarSlett
  7. Anda menginginkan panduan cara melakukan investasi, investasi properti atau lainnya seperti investasi emas? informasi investasi untuk anda, blog dunia investasi 3. Semoga dengan melakukan kegiatan investasi, anda akan kaya raya, amin, atau setidaknya keuangan anda aman. Bila perlu baca lagi, baca artikel Investasi Emas 3.

    Dapatkan informasi seputar bagaimana cara untuk dalam memulai bisnis 3. anda mau bisnis apa? bisnis kue kering, bisnis waralaba, bisnis blog, dll. anda bisa dapatkan semua. Menjadi pribadi yang berani memang penting, apalagi untuk bisnis yang berpotensi membangun bisnis besar. Untuk itu baca artikel, baca selengkapnya di Memulai Bisnis 3

    SvarSlett
  8. i think your blog very informative, thanks for sharing.

    SvarSlett
  9. beautiful life must remain in a standard size. visit here beauty tips for women at blog. reading is click here

    it could be later injury or does not produce the desired muscle. visit to blog visual impact muscle building review with click here. read more

    jangan pakai produk perawatan kulit yang memang tidak cocok dengan kulit anda. bagaimana cara merawat kulit tubuh. info lain baca lengkap. sehat merawat kulit pada tubuh. kunjungi ini

    Madu penyubur kandungan memang banyak yang sudah mencoba. anda bisa menjadi salah satu konsumen atas produk mau penyubur kandungan almabruroh. ramuan penyubur kandungan almabruroh. baca juga jual harga murah. istri anda akan merasakan hamil dengan madu kesuburan.

    Mau tahu cara bisnis pakaian musliman? cara memulai bisnis pakaian muslimah untuk wanita

    SvarSlett
  10. Baca bisnis ebook. klik disini saja.
    Baca ebook novel cinta. klik lagi disini saja.
    Baca Jual mukena al gani?. mukena murah dari mukena al gani saja.
    Baca Penjelasan mukena al gani, bacalah saja
    Bacatentang memulai bisnis. temukan disini.
    Baca tips bisnis elbuy. juga disini saja
    ebook novel? Baca juga disini saja

    SvarSlett
  11. I found your this post while searching for some related information on blog search...Its a good post..keep posting and update the information.

    SvarSlett
  12. It's actually a great and helpful piece of information. I am satisfied that you just shared this useful information for us.
    Thanks for sharing.

    SvarSlett
  13. a nice post. I was greatly helped by your writing, this is what I was looking for this. and I admit that a lot of the writing on this blog is very useful. keep sharing the information. grosir baju
    resep masakan
    rumah minimalis

    SvarSlett
  14. I go to see daily some sites and blogs to read articles, but this website provides quality based posts.

    SvarSlett