søndag 30. november 2014

Den som tier samtykker

Av Lene Chatrin Hansen
Illustrasjon: Monica Ilni Strandbakke

Hvis voksne ikke orker å se det barn må leve i – blir det mindre synlig da? Hvis voksne vil glemme det barn husker – blir det borte da? Slike spørsmål møter større motstand jo nærmere julen vi kommer. Kan vi ikke bare få ha det litt hyggelig? Beklager – barna som lever med omsorgssvikt, vold og overgrep året rundt, har det ofte verre enn noen gang på denne tiden av året. Og den som tier samtykker.  

På barrikadene, sammen

Som medmenneske og mor er jeg rystet over at så mange barn utsettes for vold og seksuelle overgrep av voksne omsorgspersoner. Og jeg er utålmodig. Som fagperson er jeg opptatt av barnehagelærerens handlingsrepertoar og yrkesetiske forpliktelser når det oppstår bekymring for barn i barnehagen. Også her er jeg utålmodig. Som tidligere overgrepsutsatt er jeg først og fremst grunnleggende utålmodig.  

Mange engasjerte seg tirsdag 25.november, på den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner. Konferanse, seminar, debatter, og fakkeltog. Det er inspirerende med slike dager for oss som arbeider med dette hele året. Onsdag 19.november var det Verdensdagen for forebygging av overgrep mot barn. Og i år fyller FNs barnekonvensjon 25 år. I den anledning åpnet Barne- likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne torsdag 20.november den nasjonale fagkonferansen ”Beskyttelse av barn mot vold og seksuelle overgrep” – og lanserte samtidig regjeringens tiltaksplan ”En god barndom varer livet ut”.

Vær utålmodig, menneske!
Det skal være nulltoleranse for vold og seksuelle overgrep mot barn i det norske samfunnet, leser vi i forordet til ”Barndommen kommer ikke i reprise – Strategi for å bekjempe vold og seksuelle overgrep mot barn og ungdom (2014-2017) som utkom i fjor høst. Ingen ønsker vel å motsi det. Jeg ønsker også nulltoleranse for sendrektighet og for manglende umiddelbare tiltak. Og for taushet. Forskningen er klar og tydelig når det kommer til konsekvenser av vold og overgrep: Det kan være livsødeleggende – for enkeltindivider, for hele familier – i generasjoner. Den nevnte strategien var underskrevet av fire ministre – fra fire ulike departementer. Handlingsplanen ”Et liv uten vold – Handlingsplan mot vold i nære relasjoner 2014-2017”, som også kom i fjor, ble underskrevet av ikke mindre enn seks ministre. Nå er altså tiltaksplanen til den nye regjeringen lansert. Jeg vet vi er mange som jobber sammen med barns beste som mål. Jeg takker for det. Jeg kjenner likevel på en sterk utålmodighet. 

Taushet tar liv
Vi trenger ikke nødvendigvis flere handlingsplaner eller retningslinjer nå, fordi det fins mange gode tiltak, på papiret – men barna trenger en ny praksis. Denne nye praksisen må også ha alle barns beste som mål. Regjeringen foreslår i disse dager endringer i Barnehageloven. I høringsbrevet kan vi blant annet lese: Et krav om samtykke som grunnlag for behandling av personopplysninger vil kunne være til hinder for at barnehagen kan gjennomføre sitt pedagogiske arbeid, og sikre et tilrettelagt tilbud (s.32). Konsekvensen av dette kan bli at kartlegging og dokumentasjon blir mer utbredt, og dette skal altså kunne gjennomføres uten barnas eller foreldrenes samtykke. Også barnehagelærerens faglige vurderinger kan få mindre plass: Barnhageeier har det overordnede juridiske ansvaret, og har dermed rett til å velge hvilke system, verktøy og observasjonsmetoder barnehagen skal benytte for å følge med på barns trivsel og utvikling i hverdagen, og for å oppdage og følge opp barn med særlige behov for hjelp og støtte (s.29). En slik tolkning av lovhjemmelen om dokumentasjon og vurdering, gjør at barnehagens ansvar blir eierens ansvar. I dag er det styreren som gjøre den siste faglige vurderingen. Slik bør det fortsatt være.

Forslagets endringer i barnehageloven kan ha svært uheldige utfall for de mest sårbare barna. Sannheten om et menneske møter sterk motstand innenfor begrense(n)de rammer. Vi må se hele barnet! Det kan ikke gjøres stykkevis og delt, bundet til skjemaer, standarder eller metoder. Det må skje i autentiske møter med barnet – med tid, tålmodighet og tillit – da vil barnet vil fortelle oss alt vi trenger å vite. Høringsfristen er satt til 19.januar 2015. Tiden er knapp, og barna trenger vår stemme nå. Taushet tar liv, vi er mange som vet og har erfart nettopp det.
 

Kloke voksne trumfer alt
14.oktober i fjor skrev jeg følgende på Barnehagske betraktninger: ”Barndommen kommer ikke i reprise» er nok bare en halv sannhet for meg. Knapt nok det. Den gjør det. I hver klem og berøring jeg mottar og deler. I hvert spørsmål og blikk som rettes min vei. Om natta, i mørket, når jeg ikke sover alene. Om dagen, i lyset, når stemmene blir for høye rundt meg. En bremsende trikk, en skygge på veggen, en høy uventet lyd, navnet mitt når det ropes eller hviskes. Alt dette. Og enda mer.” Herfra kommer mye av utålmodigheten min. Og fra mandatet og profesjonsstoltheten min. 

Denne høsten utkom ”Sårbare barn i barnehagen – den lille boken om de store svikene”. Jeg skrev denne boken fordi kunnskaps- og kompetansebehovet inn i de relevante utdanningene fortsatt er enormt. Nå finner vi volds og overgrepstematikken i tiltak nr.36 i den nylig lanserte tiltaksplanen. Det er på høy tid at dette settes ut i praksis. Det er intet mindre enn opprørende at lærerutdanningene og andre helse- og sosialfaglige utdanninger ikke har blitt tilbudt tematikken som gjennomgående og obligatorisk pensum. Det bør derfor innføres som strakstiltak! Det er nemlig slik at kloke voksne, god omsorgevne, trygghet og stabilitet trumfer alle rapporter og planer som finnes.

La oss gjøre en forskjell, sammen! Hver eneste dag! 


------

Forfatterens inntekter fra boken Sårbare barn i barnehagen går direkte til utsatte barn og unge via Sanitetskvinnenes prosjekt "Min dag i dag"


33 kommentarer:

 1. Alle som nå har lest dette: Gå på jobb i morgen og vis at du har handlingskompetanse!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mitt ønske også. At det utvises handlingskompetanse i relasjon til de mest sårbare barn - og at det også utvises handlingskompetanse overfor våre politikere nå. Skriv en høringsuttalelse sammen med dine kolleger - før 19.01.2015!

   Slett
  2. Hei, jeg er Theresa Williams Etter å ha vært i forhold til Anderson i årevis, brøt han opp med meg, jeg gjorde alt for å bringe ham tilbake, men alt var forgjeves, jeg ville ha ham tilbake så mye på grunn av kjærligheten jeg har for ham, Jeg ba ham om alt, jeg gjorde løfter, men han nektet. Jeg forklarte problemet mitt til min venn, og hun foreslo at jeg helst skulle kontakte en stavekaster som kunne hjelpe meg med å stave en stave for å få ham tilbake, men jeg er den typen som aldri trodde å stave, jeg hadde ikke annet valg enn å prøve det, jeg Postet stavekassen, og han fortalte meg at det ikke var noe problem at alt ville gå bra før tre dager, at min eks skal komme tilbake til meg før tre dager, han kastet staver og overraskende på den andre dagen, det var rundt 4 pm. Min eks kaller meg, jeg var så overrasket, jeg svarte på anropet og alt han sa var at han var så lei meg for alt som skjedde at han ville at jeg skulle komme tilbake til ham, at han elsker meg så mye. Jeg var så glad og gikk til ham som var hvordan vi begynte å leve sammen lykkelig igjen. Siden da har jeg lovet at noen jeg kjenner som har et forholdsproblem, ville jeg være til hjelp for en slik person ved å henvise ham eller henne til den eneste virkelige og kraftige staver som hjalp meg med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com Du kan sende en e-post til ham hvis du trenger hjelp i ditt forhold eller noe annet sak.

   1) Kjærlighetsformål
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmisse
   4) Ekteskapsstaver
   5) Binding Stave.
   6) Breakup Spells
   7) Forvis en fortid Lover
   8.) Du vil bli markedsført på kontoret din / Lotteri stave
   9) vil tilfredsstille din elsker
   Kontakt denne flotte mannen hvis du har noe problem for en varig løsning
   Gjennom drogunduspellcaster@gmail.com

   Slett
 2. Og gå inn her og signer for å si NEI til de foreslåtte endringene i loven : http://www.opprop.net/nei_til_foreslatte_endringer_i_barnehageloven

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Eivor - jeg håper mange signerer!

   Slett
 3. "Du skal ikke overse så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv", fritt etter Arnulf Øverland. Men det er det altfor mange fagfolk gjør i møte med barn som er vanskelige fordi de har det vanskelig. Du har all mulig grunn til å være utålmodig på vegna av barna, Lene Chatrin. Det blir for mange ord, for mange utredninger, men altfor lite handling.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for kommentaren din, Wenche - og Øverland har jeg faktisk selv brukt i et tidligere innlegg omkring samme tematikken: "Du må ikke tåle", heter det. Og vi skal aldri overse eller tåle urett som rammer barna våre - det vet jeg vi er enige om!

   Slett
 4. Takk for innlegget, Lene Chatrin Hansen! Jeg håper flere barnehageforeldre med meg blir med på å si fra, ikke tie. Endringene i barnehageloven bør vi mene noe om! https://guriluri.wordpress.com/2014/12/02/barnehageforelder-disse-mulige-endringene-i-barnehageloven-bor-du-mene-noe-om/

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Guri - og tusen takk for at du postet denne linken her inne også. Viktig! Takker for innsatsen du gjør - både på vegne av barnehagefolket og barna!

   Slett
 5. Du skal ikke overse så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv", fritt etter Arnulf Øverland. Men det er det altfor mange fagfolk gjør i møte med barn som er vanskelige fordi de har det vanskelig. Du har all mulig grunn til å være utålmodig på vegna av barna, Lene Chatrin. Det blir for mange ord, for mange utredninger, men altfor lite handling....

  SvarSlett
 6. thanks for information min. I Like to read it

  cordyceps plus

  SvarSlett
 7. Alle som nå har lest dette: Gå på jobb i morgen og vis at du har handlingskompetanse!!!

  SvarSlett
 8. Alle som nå har lest dette: Gå på jobb i morgen og vis at du har handlingskompetanse!!!

  SvarSlett
 9. Det er mitt ønske også. At det utvises handlingskompetanse i relasjon til de mest sårbare barn - og at det også utvises handlingskompetanse overfor våre politikere nå. Skriv en høringsuttalelse sammen med dine kolleger

  SvarSlett
 10. Hei, jeg er Theresa Williams Etter å ha vært i forhold til Anderson i årevis, brøt han opp med meg, jeg gjorde alt for å bringe ham tilbake, men alt var forgjeves, jeg ville ha ham tilbake så mye på grunn av kjærligheten jeg har for ham, Jeg ba ham om alt, jeg gjorde løfter, men han nektet. Jeg forklarte problemet mitt til min venn, og hun foreslo at jeg helst skulle kontakte en stavekaster som kunne hjelpe meg med å stave en stave for å få ham tilbake, men jeg er den typen som aldri trodde å stave, jeg hadde ikke annet valg enn å prøve det, jeg Postet stavekassen, og han fortalte meg at det ikke var noe problem at alt ville gå bra før tre dager, at min eks skal komme tilbake til meg før tre dager, han kastet staver og overraskende på den andre dagen, det var rundt 4 pm. Min eks kaller meg, jeg var så overrasket, jeg svarte på anropet og alt han sa var at han var så lei meg for alt som skjedde at han ville at jeg skulle komme tilbake til ham, at han elsker meg så mye. Jeg var så glad og gikk til ham som var hvordan vi begynte å leve sammen lykkelig igjen. Siden da har jeg lovet at noen jeg kjenner som har et forholdsproblem, ville jeg være til hjelp for en slik person ved å henvise ham eller henne til den eneste virkelige og kraftige staver som hjalp meg med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com Du kan sende en e-post til ham hvis du trenger hjelp i ditt forhold eller noe annet sak.

  1) Kjærlighetsformål
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmisse
  4) Ekteskapsstaver
  5) Binding Stave.
  6) Breakup Spells
  7) Forvis en fortid Lover
  8.) Du vil bli markedsført på kontoret din / Lotteri stave
  9) vil tilfredsstille din elsker
  Kontakt denne flotte mannen hvis du har noe problem for en varig løsning
  Gjennom drogunduspellcaster@gmail.com

  SvarSlett
 11. Almari adalah perlengkapan alamat kitchen set di bandung tempat tinggal paling perlu yang perlu Anda punyai, jasa buat kitchen set bandung Peranan intinya jadi area untuk menyimpan pakaian serta barang barang bernilai Anda. tukang kitchen set di bandung Terkecuali jadi Penyimpanan, Almari Baju juga bernilai seni serta memperindah pembuatan kitchen set bandung interior dalam Ruangan Kamar Tidur Anda Satu diantaranya pengrajin kitchen set bandung dengan Memakai Almari Baju memiliki bahan baku Kayu Jati atau Mahoni. spesialis kitchen set bandung Karenanya Kami juga akan sedikit memberi info mengenai Langkah Menjaga kitchen set custom di bandung Almari Memiliki bahan Baku Kayu.

  Almari Kayu Bernilai Seni Antik Serta Menawant bikin kitchen set di bandung Almari Kayu jadi pilihan paling utama saat Anda hunting atau mencari almari baju. Tips Cepat Hamil untuk Wanita Gemuk Elegan Bernilai seni tinggi, sarat dengan nilai Antik juga Menawant. harga sambal roa di jakarta Walau demikian semuanya peranan Mebel Jepara dan nilai itu mesti disertai dengan perawatan yang maksimum.

  SvarSlett
 12. It's actually a great and helpful piece of information. I am satisfied that you just shared this useful information for us.
  Thanks for sharing.obat aborsi
  obat aborsi jakarta

  SvarSlett
 13. niche share dude.. anyway if you looking for cover letter example please hit https://kerjabox.com

  SvarSlett
 14. Hei, jeg er her ute for å spre denne gode nyheten til hele verden på hvordan jeg fikk mannen min tilbake. Jeg ble gal da mannen min forlot meg for en annen kvinne i forrige måned. Men når jeg møter en venn som introduserer meg til profeten Okona, stor budbringer til oraklet som han tjener, fortalt jeg mitt problem til profeten Okona om hvordan mannen min forlot meg. Han sa bare til meg at jeg er kommet til rett sted, da jeg vil få mitt hjerte ønske uten noen bivirkning. Han fortalte meg hva jeg trenger å gjøre, Etter at det var gjort, I de neste 2 dagene ringte min mann Jeg på telefonen og sa unnskyld for å leve meg før. Jeg er så glad og overveldet at jeg må fortelle dette til hele verden hvordan profeten Okona hjelper meg med å gi mitt hjerte ønske. Hvis du trenger noen form for hjelp, kontakt profeten Okona på følgende e-postadresse: prophetokona@gmail.com eller WhatsApp på +2348069032895 Han kastet også så mange stave som,
  (1) Hvis du vil ha din ex tilbake.
  (2) Du trenger ikke en skilsmisse i ekteskapet ditt.
  (3) Du vil bli markedsført på kontoret din.
  (4) Du vil kurere for dødelige sykdommer
  (5) Hvis du vil ha et barn.
  (6) Du vil være rik.
  (7) Du vil knytte din mann og kone til å være din for alltid.
  (8) Hvis du trenger økonomisk hjelp.
  (9) du vil ha en kone / ektemann

  SvarSlett
 15. Hei, jeg er her ute for å spre denne gode nyheten til hele verden på hvordan jeg fikk mannen min tilbake. Jeg ble gal da mannen min forlot meg for en annen kvinne i forrige måned. Men når jeg møter en venn som introduserer meg til profeten Okona, stor budbringer til oraklet som han tjener, fortalt jeg mitt problem til profeten Okona om hvordan mannen min forlot meg. Han sa bare til meg at jeg er kommet til rett sted, da jeg vil få mitt hjerte ønske uten noen bivirkning. Han fortalte meg hva jeg trenger å gjøre, Etter at det var gjort, I de neste 2 dagene ringte min mann Jeg på telefonen og sa unnskyld for å leve meg før. Jeg er så glad og overveldet at jeg må fortelle dette til hele verden hvordan profeten Okona hjelper meg med å gi mitt hjerte ønske. Hvis du trenger noen form for hjelp, kontakt profeten Okona på følgende e-postadresse: prophetokona@gmail.com eller WhatsApp på +2348069032895 Han kastet også så mange stave som,
  (1) Hvis du vil ha din ex tilbake.
  (2) Du trenger ikke en skilsmisse i ekteskapet ditt.
  (3) Du vil bli markedsført på kontoret din.
  (4) Du vil kurere for dødelige sykdommer
  (5) Hvis du vil ha et barn.
  (6) Du vil være rik.
  (7) Du vil knytte din mann og kone til å være din for alltid.
  (8) Hvis du trenger økonomisk hjelp.
  (9) du vil ha en kone / ektemann

  SvarSlett
 16. "Du skal ikke overse så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv", fritt etter Arnulf Øverland. Men det er det altfor mange fagfolk gjør i møte med barn som er vanskelige fordi de har det vanskelig. Du har all mulig grunn til å være utålmodig på vegna av barna, Lene Chatrin. Det blir for mange ord, for mange utredninger, men altfor lite handling.

  SvarSlett
 17. Hei jeg heter Veronica Saciri, jeg vil vitne om en mektig og stor stavkaster som heter Dr Isikolo. Jeg hadde vanskeligheter med å bli gravid på grunn av kronisk medisinsk sykdom, det fikk meg så bekymret og trist at mannen min ikke var fornøyd med det, og en natt kom han Hjemme er sint, han fortalte meg at han ønsket å være en far og siden jeg ikke kunne få ham til at han har bestemt seg for å gifte seg med noen andre og skille seg fra meg, jeg ble ødelagt og gråt hele natten, var redd at jeg ville ende opp på sykehuset, fortsatte å tenke på de gode tider vi hadde sammen og hvor mye jeg skulle savne ham, jeg var på utkikk etter noe på nettet når en melding ble omtalt om denne flotte staver og hvordan han har hjulpet så mange i lignende problemer jeg tenkte på det for en stund og bestemte seg for å gi ham en prøve da jeg kontaktet ham, fortalte han meg at etter 24 timer vil mannen min være tilbake og jeg skal være gravid. Jeg gjorde alt han ba meg gjøre, til min største overraskelse neste dag var mannen min hjemme igjen knell ned tigge om tilgi ness og han avbrød skilsmissen, 4 uker etter at legen bekreftet at jeg er gravid, jeg er så glad, kan han også hjelpe deg med å kontakte ham på isikolosolutionhome@gmail.com eller hans Whatsapp: +2348133261196

  SvarSlett
 18. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 19. Want to tell you how lucky I am to find additional income on the Internet, go to the link bonny best slots Good luck, everything will work out for you

  SvarSlett
 20. Hei leser, jeg heter Jessica Alba fra USA.

  Jeg har aldri trodd på magi eller det er effekt før jeg hadde min personlige erfaring.

  Min mann forlot meg og barna til å lide, for en annen kvinne som hadde hypnotisert ham med sin sjarm.

  Ting endret øyeblikket han begynte å reise for forretning, En morgen etter en liten misforståelse, sa han at han ikke lenger var interessert i meg.

  Jeg gjorde alt jeg kunne for å avgjøre ting med ham, men all min innsats trente ikke ut da han unngikk meg på alle områder.

  Jeg besøkte relasjonsrådgivere, gikk til kirker for bønner, jeg kontaktet enda noen stavehjul online, men det var ikke noen løsning i stedet jeg ble scammed noen ganger ... Jeg prøvde å drepe meg selv, men gode naboer grepet av frustrasjon. Min hele verden krasjet foran meg og jeg fortsatte å tenke på hva jeg skal gjøre for å reparere mitt ødelagte hjem. Jeg ringte til min venn som rådet meg til å kontakte Dr OKOEBOR av e-postene (allmightyspellcaster00@yahoo.com/ greatokoeborspelltemple43 @ yahoo .com) WhatsApp nummer (+2348164140861) og jeg forklarte problemet mitt til ham, fortalte han meg at mannen min var under hypnose en kvinne hadde plassert på ham som et resultat av å spise maten og han sa at han ville gi meg en sterk kjærlighetstroll å bryte sjarmen og returnere ham tilbake til min på to dager. Dr OKOEBOR instruerte meg også om hva jeg skal gjøre for at endringer skal skje. Jeg adlød hans instruksjoner og om to dager ringte mannen min på telefon, og ba meg om tilgivelse, nå er mitt hjem United som det pleide å være, takk, mange gode staver, du er veldig kraftig og snill.


  (allmightyspellcaster00@yahoo.com/ greatokoeborspelltemple43@yahoo.com) WhatsApp nummer (+2348164140861)

  SvarSlett